B jak batat

B jak batat


Batat, zwany inaczej słodkim ziemniakiem lub wilcem ziemniaczanym, pojawił się w naszej świadomości kulinarnej niedawno. To bogate w skrobię i cukry proste warzywo, ma korzystne znaczenie żywieniowe. Jego bulwy są słodkie, delikatne, swym składem chemicznym przypominające ziemniaka. Zawiera sporo związków mineralnych: potas, wapń, fosfor, siarkę, chlor, żelazo. Ilość białka, jest zależna od odmiany i wynosi od 1%- 9%. Obecność karotenów i karotenoidów, nadających batatowi charakterystyczną żółto- pomarańczową barwę, a także witaminy C, stanowi o jego właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze odpowiadają za wyeliminowanie wolnych rodników przyczyniających się do rozwoju wielu chorób tj: miażdżyca, cukrzyca, rak okrężnicy, Przeciwutleniacze zmniejszają też nasilenie stanu zapalnego w astmie, zapaleniu kości i stawów. Odgrywają korzystną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu, a także opóźniają efekty starzenia się. Obecny w batacie kwas foliowy wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, jest konieczny w procesie powstawania czerwonych krwinek w szpiku. Obniża poziom homocysteiny, której nadmiar jest istotnym czynnikiem chorób układu sercowo- naczyniowego. Ze względu na obecność rafinozy i stachiozy, cukrów nie trawionych w górnym odcinku przewodu pokarmowego, spożycie batatów wywołuje wzdęcia.
Bogaty smak batatów sprawia, że nie wymagają zbyt wielu dodatków, by przyrządzić z nich smaczne dania. Doskonałym dla nich towarzystwem jest oliwa z oliwek i czosnek, proste przyprawy: sól, pieprz, papryka, zioła. Bataty możemy podać jako chipsy czy frytki upieczone w piekarniku, przyrządzić z nich puree, upiec ciasto, a także zupy kremy.
Prostą i smaczną propozycję na wykorzystanie batatów znajdziesz w zakładce przepisy.