Aktualności

Kategorie

Zupa krem z batatów

Porcja dla 5 osób Bataty- 450 g (1 duży)Cebula- 300 g (2 średnie)Czosnek- 4 duże ząbkiMarchew- 1 średnia (105 g)Seler- 1mały kawałek (około 60 g)Oliwa z oliwek- 1 łyżkaSok z cytryny- 1 łyżkaImbir- 1 [...]
Czytaj dalej

Chleb żytnio- orkiszowy na zakwasie

Zakwas przechowuję w lodówce, w zamkniętym słoiku, dokarmiam przed pieczeniem chlebaDokarmianie zakwasu:-miska z przykryciem, około 5 litrowa-zakwas, zawartość słoiczka (u mnie około 2 łyżek)-1 szklanka mąki żytniej typ 720 [...]
Czytaj dalej

Sałatka z buraka z tahiną i czosnkiem

30 g młodych liści: szpinak, boćwina, rukola, kiełki słonecznika125 g buraka62,5 g fety 20 g tahiny15 g czosnku5 g oliwy z oliwek (1 łyżeczka)Sól, pieprz Waga sałatki- 257,5 g, kaloryczność 1 porcji- 385 [...]
Czytaj dalej

Pasta z awokado- guacamole

Porcja dla 4 osób2 awokado (480 g, po usunięciu pestki i skórki około 240 g)1 mała cebula (30 g)1 ząbek czosnku (6 g)1 pomidor (190 g)2 łyżki soku z cytryny (20 g)sól, pieprz do smakukolendra świeża/ [...]
Czytaj dalej

O jak owsianka

Ziarno owsa, w ostatnim czasie, nabrało szczególnego znaczenia żywieniowego. Ze względu na własności odżywcze, stało się cennym składnikiem zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Owies jest jednym z cenniejsz [...]
Czytaj dalej

Żywieniowe postanowienia noworoczne: schudnę.

Dlaczego postanowienia noworoczne często nie zostają zrealizowane, dlaczego tak łatwo rezygnujemy?Okazuje się, że nasze zaangażowanie jest ściśle związane z motywacją. Aby pobudzić motywację, musimy określić, na czym nam zależy, skoncentrowa [...]
Czytaj dalej

Dlaczego warto jeść ryby?

Codzienna dieta wpływa na rozwój naszego organizmu. Aby zachować zdrowie i dobrą kondycję psychofizyczną należy przyjmować odpowiednia ilość węglowodanów, białek, tłuszczów, a także zadbać o witaminy i składniki mineralne. Wiele składników d [...]
Czytaj dalej

B jak burak

Burak ćwikłowy należy do roślin jednorocznych lub dwuletnich z rodziny komosowatych. W kuchni polskiej znajduje zastosowanie zarówno korzeń jak i młode liście nazywane botwiną. Burak jest niskokaloryczny, bo 100 g tego warzywa dostarcza jed [...]
Czytaj dalej

C jak chleb

Chleb w moim domu zawsze odgrywał szczególną rolę. Jest spożywany do wielu posiłków, w wielu odsłonach, na różnych mąkach i dodatkach. Najbardziej przeze mnie ulubiony jest ten na zakwasie, chleb z trzech składników: mąki, wody i soli.Chleb [...]
Czytaj dalej

B jak batat

Batat, zwany inaczej słodkim ziemniakiem lub wilcem ziemniaczanym, pojawił się w naszej świadomości kulinarnej niedawno. To bogate w skrobię i cukry proste warzywo, ma korzystne znaczenie żywieniowe. Jego bulwy są słodkie, delikatne, swym sk [...]
Czytaj dalej

A jak awokado

Awokado, inaczej smaczliwka, jest owocem o bardzo korzystnych właściwościach zdrowotnych. Ze względu na obecność jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, odgrywa szczególną rolę w budowaniu właściwego lipidogramu, obniżając cholesterol LDL. F [...]
Czytaj dalej

Jaka powinna być dieta?

Dieta, to taki sposób żywienia, który uwzględnia jakość i ilość spożytych pokarmów. Przyjęło się używać słowo dieta do zmodyfikowanego sposobu żywienia, który zakłada ograniczenia, eliminację bądź zwiększanie jednego lub kilku składników. Myśli si [...]
Czytaj dalej

Anna Zacharewicz w Radio Dla Ciebie

Zapraszam do słuchania audycji z moim udziałem w Radio Dla Ciebie. Garść informacji o słodyczach. Czy słodkości są zdrowe, czy można je czymś zastąpić? Jak ograniczyć jedzenie słodyczy? Jak wyeliminować słodycze z diety naszych dzieci? [...]
Czytaj dalej