C jak chleb

C jak chleb

Chleb w moim domu zawsze odgrywał szczególną rolę. Jest spożywany do wielu posiłków, w wielu odsłonach, na różnych mąkach i dodatkach. Najbardziej przeze mnie ulubiony jest ten na zakwasie, chleb z trzech składników: mąki, wody i soli.
Chleb żytnio- orkiszowy, koniecznie na zakwasie. Dlaczego?
Zakwas nadaje specyficzne cechy organoleptyczne, prozdrowotne i opóźniające proces czerstwienia pieczywa. Ponadto pieczywo na zakwasie oznacza się wyższą o 20 % trwałością składników wrażliwych na wysoką temperaturę np. kwasu foliowego, w porównaniu do pieczywa nie ukwaszonego. Fermentacja mlekowa powoduje zwiększenie biodostępności makro i mikro elementów obecnych w mące, poprzez rozkładanie kwasu fitynowego. Kwas ten, obecny w wielu produktach zbożowych, ogranicza przyswajalność m.in. żelaza, wapnia, cynku, magnezu. Zatem spożywanie pieczywa na zakwasie, zwiększa nie tylko dostępność wspomnianych pierwiastków, ale też wpływa na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Obecne w pieczywie żytnim witaminy z grupy B (B1, B6, niacyna, kwas foliowy) są korzystne dla naszego układu nerwowego. Ponadto, w procesie fermentacji, bakterie kwasu mlekowego wytwarzają bioaktywne związki mające właściwości antyoksydacyjne. Oznacza to zdolność do „wymiatania” wolnych rodników odpowiedzialnych za proces szybszego starzenia się naszego organizmu, procesy zapalne i nowotworowe. Wolne rodniki tlenowe mogą przyczyniać się również do powstawania pewnych stanów chorobowych np. cukrzycy typu 2, choroby Parkinsona i chorób serca. Wśród korzyści spożywania pieczywa na zakwasie, należy też wspomnieć nieco o sytości. Otóż zjedzenie kromki chleba na zakwasie, daje większe uczucie sytości niż chleb upieczony na drożdżach. Warto też dodać, że chleb na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny w porównaniu do zwykłego chleba. Może więc być spożywany przez osoby chorujące na cukrzycę.
Jeśli chcesz dowiedzieć się jak upiec domowy chleb, moją propozycję znajdziesz w zakładce przepisy.