Zupa krem z batatów

Zupa krem z batatów

Porcja dla 5 osób

Bataty- 450 g (1 duży)
Cebula- 300 g (2 średnie)
Czosnek- 4 duże ząbki
Marchew- 1 średnia (105 g)
Seler- 1mały kawałek (około 60 g)
Oliwa z oliwek- 1 łyżka
Sok z cytryny- 1 łyżka
Imbir- 10 g (2 cm)
Woda- 1 l
Sól himalajska- ½ łyżeczki
Pieprz czarny- do smaku
Kmin rzymski- 1 łyżeczka
Papryczka chili- do smaku

Cebulę i czosnek pokrój na kawałki i uduś na oliwie z oliwek. Do garnka z wodą wrzuć pokrojone bataty, marchew i seler- wszystko w kawałkach podobnej wielkości. Dołóż cebulę i czosnek uprzednio przesmażone na patelni. Dopraw solą, pieprzem, imbirem, kminem rzymskim i papryczką chili. Gotuj na średnim ogniu około 45 minut. Na końcu zmiksuj na krem. Słodycz batatów przełam sokiem z cytryny.

Składniki odżywcze znajdujące się w 1 porcji potrawy (waga 400 g)
Energia- 145 kcal, węglowodany- 30 g, białko- 3,8 g, tłuszcze- 2,4 g, błonnik- 6 g