Sałatka z buraka z tahiną i czosnkiem

Sałatka z buraka z tahiną i czosnkiem

30 g młodych liści: szpinak, boćwina, rukola, kiełki słonecznika
125 g buraka
62,5 g fety
20 g tahiny
15 g czosnku
5 g oliwy z oliwek (1 łyżeczka)
Sól, pieprz

Waga sałatki- 257,5 g, kaloryczność 1 porcji- 385 kcal

Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku w 200 stopniach C przez 1,5 h. Ostudź i pokrój w paski.
Fetę pokrój w kostkę
Czosnek pokrój w talarki, dopraw solą i pieprzem, uduś na oliwie na złoty kolor.
Układaj na talerzu warstwami, zaczynając od spodu:
1.Sałaty i kiełki słonecznika
2.Buraki
3.Feta
4.Tahina (w esy-floresy)
5.Talarki z czosnku