Pasta z awokado- guacamole

Pasta z awokado- guacamole

Porcja dla 4 osób

2 awokado (480 g, po usunięciu pestki i skórki około 240 g)
1 mała cebula (30 g)
1 ząbek czosnku (6 g)
1 pomidor (190 g)
2 łyżki soku z cytryny (20 g)
sól, pieprz do smaku
kolendra świeża/pietruszka nać
papryczka chili (opcjonalnie)
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i skórkę, rozgnieć widelcem. Cebulę i pomidora drobno pokrój, czosnek rozgnieć. Składniki wymieszaj, doprawiając przyprawami, sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą/pietruszką. Spożywaj z pieczywem chrupkim lub jako pastę do chleba pełnoziarnistego.
Wartość energetyczna 1 porcji- 138 kcal, węglowodany- 7,9 g, białko- 2 g, tłuszcze- 10,8 g, błonnik- 3,3 g