Owsianka bananowa z prażonymi płatkami migdałowymi i owocami goi

Owsianka bananowa z prażonymi płatkami migdałowymi i owocami goi

5 łyżek (około 50 g) płatków owsianych górskich
Pół średniego banana (około 60 g) pokrojonego w kostkę
3 łyżki (około 70 g) jogurtu naturalnego 2 % tłuszczu
1 łyżka (10 g) suszonych owoców goi
1 łyżka prażonych płatków migdałów
Płatki górskie zalewam wrzątkiem i zostawiam do zaparzenia. Zlewam nadmiar wody i dodaję pozostałe składniki. Mieszam. Gotową owsiankę posypuję płatkami migdałowymi. Dla zwiększenia uczucia słodkości można dodać małą łyżeczkę miodu lub wkroić dwa suszone daktyle.
Wartość energetyczna owsianki bananowej: 380 kcal, białko 13 g, tłuszcz 11 g, węglowodany 62 g, błonnik 6,5 g