Chleb żytnio- orkiszowy na zakwasie

Chleb żytnio- orkiszowy na zakwasie

Zakwas przechowuję w lodówce, w zamkniętym słoiku, dokarmiam przed pieczeniem chleba
Dokarmianie zakwasu:
-miska z przykryciem, około 5 litrowa
-zakwas, zawartość słoiczka (u mnie około 2 łyżek)
-1 szklanka mąki żytniej typ 720
-¾ szklanki letniej wody (może być z kranu lub z butelki niegazowana)
Składniki wymieszać i odstawić pod przykryciem na 8 godzin w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Może to być blat kuchenny. Po tym czasie dokarmiony zakwas zwiększy swoją objętość, w strukturze będzie dość luźny, pęcherzykowaty i będzie miał wyrazisty, kwaśny zapach. To dobry znak- znać, że pracuje
Zaczyn (porcja na 2 chleby):
-1 szklanka zakwasu (reszta do słoika i do lodówki, będzie czekać na kolejne pieczenie chleba)
-3 szklanki mąki żytniej, u mnie typ 720, można typ 2000
-1i 1/2 szklanki letniej wody
Składniki wymieszać w misce, odstawić pod przykryciem na 12 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie otrzymamy podwojoną, luźną konsystencję ciasta, gotową do sporządzenia 2 bochenków chleba.
Ciasto na chleb:
-powyższy, odstany przez 12 godzin zaczyn
-5 szklanek mąki żytniej typ dowolny
-5 szklanek mąki orkiszowej typ 2000
-2 płaskie łyżki soli (u mnie himalajska)
-4 szklanki letniej wody
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Przełożyć do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Ciasto powinno zajmować ¾ miejsca. U mnie wymiary foremek to 28 cm× 8 cm× 8 cm. Wierzch wygładzić mokrą łyżką, posypać mąką (ale można też słonecznikiem, czarnuszką, pestkami dyni) i odstawić do wyrośnięcia na około 2- 2,5 godziny. Przykryć ściereczką lub ręcznikiem papierowym, by zapobiec wysuszeniu. Ciasto powinno wypełnić całą foremkę, czasem, w zależności od temperatury otoczenia, wyrasta ponad keksówkę.
Włożyć do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piec przez około 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na ruszcie.